بیمه بیکاری | بیمه بیکاری کارگران

خبر جدید دولت برای بیمه بیکاری کارگران | قانون بیمه بیکاری کارگران تغییر کرد

در ادامه جزئیات جدید از دریافت بیمه بیکاری را با ما دنبال کنید.

خبر جدید دولت برای بیمه بیکاری کارگران | قانون بیمه بیکاری کارگران تغییر کرد
| کد مطلب: ۵۹۴۵
لینک کوتاه کپی شد

خبرنگار شایلین بهبودی:

پیشنهاد کاهش مدت‌زمان استفاده از بیمه بیکاری و امکان سهیم شدن کارگران در پرداخت حق بیمه بیکاری چندی پیش از سوی وزارت کار مطرح شد و باعث انتقاد جامعه کارگری گردید.

یکی از مباحث مطرح طی چند وقت اخیر بحث اصلاح بیمه بیکاری و اصلاح قانون کار بوده است. چندی قبل احمد غریوی, مدیر کل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار از پیشنهاد کاهش مدت‌زمان استفاده از بیمه بیکاری و امکان سهیم شدن کارگران در پرداخت حق بیمه بیکاری در لایحه اصلاح قانون بیمه بیکاری خبر داد.

غریوی درباره پیشنهادهای مطرح‌شده در خصوص لایحه اصلاح قانون بیمه بیکاری اظهار کرد: در ماده ۵قانون بیمه بیکاری، حق بیمه بیکاری به میزان ۳درصد مزد بیمه شده است که توسط کارفرما پرداخت می‌شود، ولی خود کارگران مبلغی را پرداخت نمی‌کنند که در این اصلاحیه پیشنهاد شده بود کارگران هم به‌نوعی سهم داشته باشند. البته لایحه تکمیلی در مراحل پایانی است و هنوز به تایید هیات وزیران نرسیده که در صورت تایید به مجلس ارائه می‌شود.

وی درباره جزئیات تفاهم‌نامه سه‌جانبه میان معاونت روابط کار وزارت کار، سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای و سازمان تامین اجتماعی در خصوص مقرری بیمه بیکاری توضیح داد: طبق این تفاهم‌نامه سه‌جانبه بنا داریم کارگرانی که از مقرری بیمه بیکاری استفاده می‌کنند توانمند و از آموزش‌های مهارتی به‌روز بهره‌مند شوند تا به چرخه بازار کار برگردند. همچنین امکان استفاده طیف دیگری از کارگران از این امتیاز وجود داشته باشد و شاهد ارتقای مهارت کارگران برای ورود به بازار کار باشیم. مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار از تغییرات ایجادشده در جدول پرداخت مقرری بیمه بیکاری خبر داد و گفت: در اصلاحیه قانون بیمه بیکاری تغییراتی در جدول پرداخت مقرری و مدت‌زمان استفاده از بیمه بیکاری ایجاد شده است که هنوز نهایی نشده و باید به تصویب هیات وزیران برسد تا ببینیم لایحه چه سرنوشتی پیدا می‌کند.

به گفته غریوی در لایحه پیشنهادشده مدت‌زمان استفاده از بیمه بیکاری در خصوص متاهلان به ۳۰ماه و مجردان به ۲۴ماه تقلیل یابد ولی تصویب این موضوع به تایید هیات وزیران بستگی دارد.

اکبرشوکت, رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی کشور دراین باره واکنش نشان داد و گفت: پیشنهاد ما کاهش زمان پرداخت آن از ۳۶ماه به ۲۴ماه برای افراد مجرد و کاهش آن از ۵۰ماه برای افراد متاهل است اما این پیشنهاد نیز باید به تایید هیات وزیران برسد.بنابراین ما نسبت به کاهش زمان دریافت مقرری بیمه بیکاری نقد داریم.

وی با اشاره به اینکه آموزش های فنی و حرفه ای در گذشته به صورت رایگان در اختیار کارگران بوده است, اینکه در حال حاضر مقرری بیمه بیکاری را ارتباط به آموزش فنی و حرفه ای می دهند احجاف در حق کارگر است.

رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی کشوربا تأکید بر اینکه کارگران سهم ۳درصدی بابت بیمه بیکاری پرداخت کرده اند گفت:این میزان هنگفت است و باید به جیب کارگر باز گردد,اگر بنا بر آموزش اجباری فنی در حوزه خاصی باشد،، باید این آموزش همراه ضمانت یافتن فرصت شغلی در همان حوزه فنی باشد. در آلمان نیز دولت آموزش‌هایی شغلی برای شهروندان بومی خود آن کشور ارائه می‌شود و سپس چندین شغل به فرد پیشنهاد می‌شود. کارگران نیز در شرایطی تن به اصلاح می‌دهند که در شرایط بیکاری شغلشان تضمین شود.

وی بیان کرد: آموزش هایی که به کارگران ارائه می شود, باید قوی تر از دانش و تجربه خودشان باشد, تا بتواند تضمین کننده باشد,اگر دانش و اطلاعات دقیق به کارگر اضافه نشود, در عمل از کارگر کلاهبرداری شده است.

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی کشور با بیان اینکه برخی پیشنهادات در اصلاح بیمه بیکاری این است که سهم سه درصدی کارگران از حق بیمه بیکاری افزایش یابد که نسبت به این موضوع نقد داریم ادامه داد: در گذشته طرح های مختلفی درباره بیمه بیکاری مطالعاتی انجام شده بود که ای کاش از آن استفاده می شد.تغییرات بیمه بیکاری مثل تغییرات بیمه کارگر ساختمانی، تغییرات سخت و زیان آوری، تغییرات سن و سابقه بازنشستگی، تغییرات در سه جانبه گرایی و مذاکرات مزدی و منزوی کردن تشکل‌های کارگری موجود، همه بخشی از سیاست‌های دولت آقای مرتضوی بود هاست.رئیس جمهور شهید یک اقدام بزرگ برای کارگران انجام داد و پیشنهاد آقای وزیرکار برای سپردن تعیین مزد به مجلس را از دستور کار خارج کر, اگر دستمزد به مجلس سپرده می شد در اصل سه جانبه گرایی منحل شده بود.

وی درباره آموزش های فنی و حرفه ای و بیمه بیکاری گفت: آموزشی که منجر به اشتغال کارگر بیکار نشود، تلف کردن وقت کارگر و چنانچه موجب کاهش زمان و حجم بیمه بیکاری شود، کلاهبرداری از کارگر است.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت بیمه بیکاری در سال ۱۴۰۳ 

بیمه‌شدگانی که تحت پوش تامین اجتماعی هستند و در ارگان‌های دولتی یا خصوصی کار می‌کنند، در زمان از کار افتادگی موقت، می‌توانند تا زمان رسیدن به نقاهت کامل، از مزایای بیمه بیکاری بهره‌مند شوند. برای پرداخت این بیمه گروهی از نمایندگان سازمان تامین اجتماعی و اداره کار و رفاه اجتماعی، فرایند آسیب‌دیدگی متقاضی را بررسی می‌کنند و در صورت اثبات غیر ارادی بودن آسیب، متناسب با قانون، بیمه بیکاری ۱۴۰۳ را برای او در نظر می‌گیرند.

تنها بیمه‌شدگانی می‌توانند بیمه بیکاری ۱۴۰۳ را دریافت کنند که در سازمان‌های دولتی یا خصوصی فعال باشند. این به آن معنا است که نیروهای کار مشاغل آزاد امکان بهره‌مندی از بیمه بیکاری را ندارند. بااین‌حال شاغلان سازمان‌های دولتی و خصوصی نیز باید بر اساس برخی از معیارها سنجیده شده تا صلاحیت آن‌ها برای دریافت بیمه بیکاری ۱۴۰۳ احراز شود.

بر همین اساس شرایط پرداخت بیمه بیکاری‌ سال ‌ ۱۴۰۳ عبارت‌اند از:

مشمولیت فرد در قانون کار و تامین اجتماعی

عدم تبعیت کشورهای خارجی

عدم از کار افتادگی کامل و بازنشسته بودن

برخورداری از حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه

عدم فعالیت در مشاغل آزاد

عدم مشمولیت در بیمه‌شدگان اختیاری

اخراج شدن از محل کار

داشتن یک سال قرارداد با بیمه

برخورداری از کارت پایان خدمت (برای آقایان) و گواهی اشتغال به تحصیل

چه کسانی مشمول دریافت بیمه‌ بیکاری‌‌ ۱۴۰۳ هستند؟

تمام شاغلان سازمان‌های دولتی و خصوصی که حداقل ۶ ماه حق بیمه پرداخت کرده باشند، می‌توانند از مزایای بیمه بیکاری ۱۴۰۳ بهره‌مند شوند. بااین‌حال دسته‌بندی‌های دقیق‌تری برای مشمولان دریافت این کمک‌هزینه معرفی شده‌اند.

این مشمولان عبارت‌اند از:

کارگران فصلی که در فصل کار از کار بیکار شده‌اند

افرادی که با قرارداد کار موقت استخدام و پیش از پایان قرارداد اخراج شده‌اند

افرادی که شغل‌های دائمی دارند؛ اما بنا بر تشخیص واحدهای کار تامین اجتماعی از کار بیکار شده‌اند

بر اساس قانون تامین اجتمای، مبلغ بیمه بیکاری ۱۴۰۳ به میزان حداقل ۵۵ درصد از حقوق روزانه شخص تعیین شده است. البته این میزان برای بیمه‌شدگان متاهل و افراد تحت تکفل آن‌ها، ۱۰ درصد به ازای هر نفر به حداقل دستمزد افزوده می‌شود. از سوی دیگر متقاضیان دریافت بیمه‌ بیکاری‌ ۱۴۰۳ حتما باید حداکثر ۳۰ روز بعد از اخراج به اداره کار و امور اجتماعی مراجعه کنند تا بتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

فرایند محاسبه بیمه بیکاری ۱۴۰۳ به این صورت است که مبلغ ۵۵ درصد از میانگین سه ماه آخری کاری فرد به او پرداخت می‌شود. این مبلغ نباید از ۸۰ درصد میانگین ۹۰ روز آخر کاری او بیشتر باشد.

سازمان تامین اجتماعی برای جلوگیری از بیکاری کامل افراد، زمان‌بندی مشخصی را برای پرداخت بیمه بیکاری به مشمولان تعیین کرده است. در واقع بعد از پایان فرصت تعیین‌شده، پرداخت بیمه بیکاری آن‌ها قطع می‌شود. به عبارت بهتر مدت‌زمان دریافت بیمه بیکاری ۱۴۰۳ برای متاهلین ۵۰ ماه و برای مجردین حداکثر ۳۶ ماه است. جدول زیر اطلاعات دقیق‌تری را در این زمینه به شما نشان می‌دهد.

مدت‌زمان دریافت بیمه بیکاری ۱۴۰۳

سابقه پرداخت حق بیمه بیمه‌شدگان مجرد بیمه‌شدگان متاهل

۶ ماه تا ۲۴ ماه ۶ ماه ۱۲ ماه

۲۵ ماه تا ۱۲۰ ماه ۱۲ ماه ۱۸ ماه

۱۲۱ ماه تا ۱۸۰ ماه ۱۸ ماه ۲۶ ماه

۱۸۱ ماه تا ۲۴۰ ماه ۲۶ ماه ۳۶ ماه

۲۴۱ ماه به بالا ۳۶ ماه ۵۰ ماه

مدارک لازم برای دریافت بیمه بیکاری‌ ۱۴۰۳

برای ارائه درخواست به‌منظور استفاده از مزایای بیمه بیکاری ۱۴۰۳، مشمولان بیمه تامین اجتماعی باید برخی مدارک را به اداره کار این سازمان ارائه کنند. توجه داشته باشید که نقص در هر یک از مدارک احتمال تعلق نگرفتن بیمه را افزایش می‌دهد.

بر همین اساس مدارک لازم رای دریافت بیمه بیکاری ۱۴۰۳ عبارت‌اند از:

۴ قطعه عکس ۴×۳ جدید

اصل و کپی سال آخر قراردادکاری و رای صادر شده

اصل و کپی مدارک تحصیلی یا مدارک معتبر فنی

اصل و کپی از تمام صفحات شناسنامه

کپی صفحه اول دفترچه بیمه

اصل و کپی کارت ملی

اصل و گواهی کار از شرکت

اصل و کپی کارت پایان خدمت

معرفی‌نامه از کارفرما

چگونه می‌توان از بیمه ‌بیکاری‌‌ ۱۴۰۳ استفاده کرد؟

اولین قدم برای دریافت بیمه بیکاری ۱۴۰۳ اقدام به موقع است. نباید از زمان درخواست شما بیش از یک ماه گذشته باشد. سپس باید درخواست خود را در سامانه مربوطه ثبت کرده و مدارک خواسته شده را در آن بارگزاری کنید. اگر صلاحیت شما احراز شود، از ماه بعد بیمه بیکاری برای شما فعال می‌شود.

مبلغ بیمه بیکاری در هر سال تغییر می‌کند

فرمول محاسبه بیمه بیکاری یکسان است؛ اما با توجه به افزایش حقوق پایه کارمندان و کارگران در هر سال، میزان آن نیز افزایش می‌یابد. بااین‌حال توجه داشته باشید که هیچ محدودیتی برای استفاده از این قانون وجود ندارد و شما می‌توانید با اثبات از کار افتادگی موقت خود، از این بیمه استفاده کنید.

مطابق ماده هفت قانون بیمه بیکاری نیز مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری با توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه و وضعیت تجرد، تاهل یا تکفل بیمه شده تعیین می‌شود. بر این اساس جمع مدت پرداخت مقرری برای مجردین حداقل ۶ ماه و حداکثر ۳۶ ماه و برای متاهلین یا متکفلین حداقل ۱۲ ماه و حداکثر ۵۰ ماه است.

مقرری بیمه بیکاری افراد واجد شرایط از روز اول بیکاری قابل پرداخت است و مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری جز سوابق پرداخت حق‌بیمه محسوب می‌شود.

در صورتی که فرد دریافت‌کننده مقرری بیمه بیکاری مجددا اشتغال به کار یابد، بدون عذر موجه از شرکت در دوره‌های کارآموزی یا سوادآموزی خودداری کند، از قبول شغل تخصصی خود یا شغل مشابه پیشنهادی خودداری کند، مشمول استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی کلی شود، با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی به کار اولیه برگردد، فوت کند یا از حداکثر مدت استحقاق دریافت مقرری بیمه بیکاری استفاده کند، مقرری بیمه بیکاری او قطع خواهد شد.

همچنین درصورتیکه پس از پرداخت مقرری بیمه بیکاری مشخص شود که بیکاری بیمه شده، ناشی از میل و اراده او بوده، موظف به استرداد وجوه دریافتی به سازمان تامین اجتماعی خواهد بود و در مواردی که بیمه شده با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی به کار قبلی خود بازمی‌گردند نیز مکلف به بازپرداخت مقرری بیمه بیکاری دریافتی به سازمان تامین اجتماعی هستند.

در ادامه سازمان ارتباطات و نظارت مردمی سازمان تامین اجتماعی به برخی از سوالات احتمالی مطرح شده از سوی مردم پاسخ داده است:

معلمان مدارس غیرانتفاعی در چه صورتی مشمول بیمه بیکاری هستند؟

افراد شاغل در کار‌های مدت معین که کارگاه محل اشتغال آنان صرفاً در دوره خاص دایر است مانند مدارس غیرانتفاعی، مهد کودک‌های آموزش و پرورش و…، چنانچه در اثنای دوره فعالیت کارگاه بیکار شوند، با حفظ سایر شرایط قانونی محق به دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند بود.

پس از پایان مدت مرخصی زایمان به بیمه‌شده بیمه بیکاری تعلق می‌گیرد؟

درصورتی که بیکاری خارج از میل و اراده بیمه شده باشد، با احراز سایر شرایط و ضوابط قانونی امکان بهره‌مندی از مقرری بیمه بیکاری وجود دارد.

منبع : اقتصادآنلاین |

ارسال دیدگاه