ایران خودرو | نقشه عجیب ایران خودرو

طرح عجیب ایران خودرو برای بازار و نقشه کاهش تولید محصولات

پشت پرده نقشه ایران خودرو برای بازار: ماجرای کاهش تولید محصولات چه بود؟

طرح عجیب ایران خودرو برای بازار و نقشه کاهش تولید محصولات
| کد مطلب: ۹۷۵۱
لینک کوتاه کپی شد

مقایسه آمار تولید ایران خودرو در آبان و مهر 1403 نشان‌دهنده برنامه این خودروساز برای دریافت مجوز افزایش قیمت است. به گزارش اقتصادنیوز، ایران خودرو در آبان 1403 نسبت به مهر امسال تولید خود را حدود 22 درصد کاهش داده است.

در مهر امسال، ایران خودرو حدود 45 هزار دستگاه از انواع محصولات خود را تولید کرد، اما در آبان، این تیراژ به حدود 35 هزار و 150 دستگاه کاهش یافت. به عبارتی، تولید این خودروساز در آبان نسبت به مهر، حدود 9 هزار و 900 دستگاه کاهش داشته است.

این کاهش تولید در حالی رخ داده که معمولاً خودروسازان در نیمه دوم سال روند تولید خود را افزایش می‌دهند. به نظر می‌رسد ایران خودرو به عمد جلوی این افزایش را گرفته تا بتواند مجوز افزایش قیمت محصولات خود را از سیاست‌گذار خودرویی دریافت کند.

تحلیل سبد محصولات ایران خودرو نشان می‌دهد که گروه هایما بیشترین افت تولید را در این بازه زمانی تجربه کرده است. در مهر امسال، تولید بیش از 1950 دستگاه هایما انجام شد، اما در آبان تنها 850 دستگاه تولید شد که نشان‌دهنده افت 57 درصدی در تولید این خانواده خودرویی چینی است.

در مقابل، گروه دنا عملکرد بهتری داشته است. در آبان 1403، ایران خودرو نزدیک به 8450 دستگاه دنا تولید کرد، در حالی که تیراژ تولید دنا در مهر بیش از 9400 دستگاه بود. این کاهش تولید حدود 10 درصدی معادل 960 دستگاه است و دنا بهترین عملکرد تولیدی را در میان محصولات ایران خودرو در آبان به نسبت مهر 1403 داشته است.

در آخرین ساعت‌های 27 آبان، قیمت‌های جدید دریافتی از سیاست‌گذار خودرویی در سایت کدال سازمان بورس منتشر شد و اولین مجوز افزایش قیمت از سوی وزارت صمت دولت چهاردهم به شرکت‌های خودروساز ابلاغ گردید. این اقدام با واکنش‌های مختلفی روبرو شد و صدای نمایندگان مجلس را نیز درآورد.

دولت چهاردهم از این اقدام خود عقب‌نشینی نکرد و تأکید کرد که مجوز افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو مربوط به دولت سیزدهم بوده و دولت چهاردهم تنها کار نیمه‌تمام دولت پیشین را به پایان رسانده است. محمد اتابک و الیاس حضرتی نیز با دو روایت مختلف تلاش کردند تا تقصیر افزایش قیمت خودرو در کارخانه را به گردن دولت قبل بیندازند و تأکید کردند که این مجوز افزایش قیمت حدود 13 ماه معطل ابلاغ بوده است.

در نهایت، مشخص نیست که آیا وزارت صمت این مجوز افزایش قیمت را تحت تأثیر کاهش 22 درصدی تولید ایران خودرو صادر کرده یا خیر. اما به هر حال، چه این افزایش قیمت مصوبه دولت سیزدهم باشد و چه دولت چهاردهم، این اقدام تأثیر منفی بر قیمت‌های بازاری خودرو گذاشته و نمودار قیمت‌های بازاری محصولات ایران خودرو و سایپا را صعودی کرده است.

ارسال دیدگاه