فرمول افزایش قیمت برق اعلام شد
افزایش قیمت ۵۰ درصدی برق در سال ۱۴۰۴ قوت گرفت

توضیح وزارت نیرو درباره فرمول افزایش تعرفه برق
وزارت نیرو اعلام کرد: تعرفه برق پلکانی افزایش مییابد.
وزارت نیرو در سال جدید با اجرای تعرفهگذاری پلکانی و الزام مشترکان پرمصرف، ادارات و صنایع به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، گامهای کلیدی برای مدیریت مصرف برق برداشته است.
وزارت نیرو با انتشار گزارشی اعلام کرد که به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه، و در راستای اجرای قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه بهای انرژی برق را بهصورت پلکانی افزایش میدهد.
بر اساس این گزارش، بررسیها نشان می دهد حدود 75 درصد از مشترکان برق در محدوده الگوی مصرف قرار دارند و در مجموع 52 درصد از کل برق بخش خانگی را مصرف میکنند.
این دسته از مشترکان بهطور کامل از یارانه انرژی بهرهمند شده و نه تنها مشمول افزایش تعرفه یا اعمال محدودیت در مصرف نمیشوند، بلکه در صورت کاهش مصرف مشمول پاداش نیز میشوند.
در مقابل، 25 درصد از مشترکان خانگی، برق را بیش از الگوی تعیینشده مصرف میکنند که این گروه با وجود سهم کمتر در جمعیت (یک سوم مشترکان کم مصرف)، 48 درصد کل برق خانگی را به خود اختصاص دادهاند که تقریبا معادل کل مشترکان کم مصرف است.
بررسی دقیقتر این گروه نشان میدهد که 15 درصد از این مشترکان، میزان مصرفی تا 1.5 برابر الگو دارند و در مجموع 18 درصد کل برق خانگی را استفاده میکنند.
همچنین 8 درصد از مشترکان بین 1.5 تا 2.5 برابر الگو برق مصرف میکنند که سهم آنها از کل مصرف، 20 درصد است.
در این میان، تنها 2 درصد از مشترکان خانگی با مصرف بیش از 2.5 برابر الگو، به تنهایی 10 درصد از مصرف برق بخش خانگی را به خود اختصاص دادهاند، آماری که نشان دهنده توزیع نامتعادل مصرف برق و نقش مشترکان پرمصرف در افزایش بار شبکه است.
وزارت نیرو به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه، و در راستای اجرای قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه بهای انرژی برق را بهصورت پلکانی افزایش میدهد.
در این نظام تعرفهای، مشترکانی که مصرف آنها بیش از 2.5 برابر الگو است، هزینهای تا 40 برابر بیشتر از مشترکان کممصرف پرداخت میکنند. این دستور کار با هدف ایجاد انگیزه برای اصلاح الگوی مصرف و کاهش وابستگی به شبکه برق تدوین شده است و مشترکان پرمصرف تشویق می شوند تا بخشی از برق مصرفی خود را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کنند، امری که در درازمدت میتواند به کاهش فشار بر زیرساختهای تولید و توزیع برق منجر شود.
مستند به این گزارش یکی از عوامل اصلی افزایش مصرف برق در فصل تابستان، استفاده گسترده از وسایل سرمایشی است و در فصل گرم بیش از 30 هزار مگاوات بار بیشتر (بیش از 60 درصد کل مصرف برق کشور در فصل سرد) را وارد شبکه برق کشور میکند.
مطالعات مشاوران تخصصی نشان داده است که بهینهسازی تجهیزات و مدیریت صحیح مصرف، میتواند تا 50 درصد از میزان برق مصرفی این وسایل بکاهد.
این موضوع بر اهمیت استفاده از دستگاههای کممصرف، استانداردسازی سیستمهای سرمایشی و فرهنگسازی در زمینه مدیریت مصرف تأکید دارد.
علاوه بر سیاستهای مربوط به مصرف خانگی، دولت گامهای مهمی در جهت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر برداشته است. بر اساس قانون، دستگاههای دولتی موظف شدهاند که سالانه
5 درصد از برق مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین کنند و این رقم طی چهار سال باید به 20 درصد افزایش یابد.
در صورتی که این الزام اجرایی نشود، میزان برق مصرفی آنها با بالاترین نرخ بازار بورس انرژی محاسبه خواهد شد که هزینههای بالاتری برای نهادهای دولتی در پی دارد.
بر اساس مصوبه جدید هیئت وزیران دولت چهاردهم، نرخ سوخت مایع و گاز نیروگاههای برق در سال جدید ۵۰ درصد افزایش یافته است.
با توجه به آخرین اخبار داخلی و در راستای مدیریت مصرف و تنظیم بازار انرژی، هیئت وزیران تصمیم به افزایش ۵۰ درصدی نرخ سوخت نیروگاهها در سال جاری گرفت. این افزایش شامل نیروگاههایی میشود که تمام یا بخشی از برق تولیدی خود را به شبکه سراسری تحویل میدهند. بر اساس این مصوبه، قیمت هر لیتر فرآورده نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تحویلی به این نیروگاهها، با احتساب عوارض و مالیات بر ارزش افزوده، به ۲۷۰ تومان افزایش یافته است.
جزئیات افزایش قابل توجه نرخ سوخت نیروگاههای برق کشور
بر اساس گزارش منتشر شده، مالیات بر ارزش افزوده سوخت نیروگاهها، سالانه و در انتهای زنجیره عرضه سوخت توسط شرکت توانیر پرداخت میشود. همچنین، بر اساس تفاهمنامهای بین وزرای نفت و نیرو که با تأیید سازمان برنامه و بودجه به امضا رسیده است، تا سقف 40 تومان از هر لیتر یا مترمکعب سوخت، به عنوان هزینه حمل و نقل در نظر گرفته میشود.
این بدان معنی است که شرکت توانیر مسئولیت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و بخشی از هزینههای حمل و نقل سوخت مصرفی نیروگاهها را بر عهده دارد. هزینه حمل و نقل به دلیل پراکندگی نیروگاهها در سراسر کشور و نیاز به تأمین مستمر سوخت، بخش قابل توجهی از هزینههای تولید برق را تشکیل میدهد. بنابراین، نحوه مدیریت و نظارت بر این هزینهها در قیمت تمامشده برق و سیاستهای یارانهای سوخت نیز تأثیرگذار خواهد بود.
ارسال دیدگاه